Sci-Art project

Προώθηση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα
μέσω μιας συμπεριληπτικής προσέγγισης STEAM
για την πολιτιστική κληρονομιά

Σκοπός

Το έργο SciArt στοχεύει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου συμπεριληπτικής διερευνητικής προσέγγισης STEAM για την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δίνει έμφαση στη διεπιστημονικότητα συνδυάζοντας τα πεδία STEM και τις Τέχνες. Το έργο θα παρέχει εκπαιδευτικό υλικό στους/στις εκπαιδευτικούς και την ευκαιρία να ενισχύσουν την αυτοαποτελεσματικότητά τους στην εφαρμογή δραστηριοτήτων STEAM με ισχυρή την συνιστώσα των Τεχνών. Θα προσφέρει επίσης στους μαθητές και στις μαθήτριες την ευκαιρία να εμπλακούν σε ουσιαστικές δραστηριότητες STEAM σχετικά με την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Εφαρμογή

Το έργο SciArt θα αναπτύξει τη θεωρητική τεκμηρίωση της προσέγγισης, τις δραστηριότητες και το υλικό που απαιτούνται για την εφαρμογή της προσέγγισης, καθώς και πρόγραμμα κατάρτισης για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα SciArt θα υλοποιηθεί στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία με τουλάχιστον 60 εκπαιδευτικούς που θα εφαρμόσουν την προσέγγιση στα σχολεία και εκατοντάδες άλλοι/άλλες θα ενημερωθούν για την προσέγγιση αυτή μέσα από τα Μουσεία που συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο.

Αποτελέσματα

Το πρόγραμμα SciArt πρόκειται να δημοσιεύσει μεθοδολογικές κατευθυντήριες γραμμές και το ηλεκτρονικό βιβλίο SciArt, το οποίο θα υποστηρίζει όλες τις θεωρητικές πτυχές της προσέγγισης. Οι δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα SciArt θα φιλοξενηθεί σε μια ανοικτή εκπαιδευτική πλατφόρμα ανοιχτή στο κοινό. Το έργο SciArt θα εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς στις συμμετέχουσες χώρες και θα διαδώσει την προσέγγιση στην εκπαιδευτική κοινότητα εντός των χωρών μέσω σχετικών ενδιαφερόμενων φορέων παγκοσμίως.

Εταίροι του έργου

Το πρόγραμμα συντονίζει το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος) και συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), το Instituto Politecnico do Porto (Πορτογαλία), το Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης (Κύπρος), το Museu Municipal Esposende (Πορτογαλία), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), το Falcon School (Κύπρος), το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) και το  Agrupamento de Escolas Eugénio de Andrade (Πορτογαλία).

Ερευνητική ομάδα του ΠΔΜ

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στο έργο μέσω του Εργαστηρίου Εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες και την Αειφορία (http://www.felab.edu.uowm.gr/). H ομάδα του έργου αποτελείται από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου Δρ. Άγγελο Σοφιανίδη (ΕΔΙΠ Π.Τ.Ν.), την Καθηγήτρια Άννα Σπύρτου (ΠΤΔΕ), την Δρ. Χριστίνα Τσαλίκη και την Αναστασία Οικονόμου (Μεταπτ. Φοιτήτρια).

SciArt Facebook page